top of page

Laat het ons eens over Vlamingen hebben.


Het is duidelijk dat Knack hun Franstalig zusterblad Le Vif niet langer nodig hebben om Vlaanderen en alle (blanke) Vlamingen als racistisch weg te zetten. Ja, ik vertik het om 'witte' te gebruiken, dat soort Maoïstische tijdelijke culturele correctheidskramp laat ik aan de minder breeddenkenden. De morele pretentie die van het opiniestukje van Bert Bultinck afdruipt (Knack, 28 aug 2018) is van een tot op heden zelden gelezen niveau. Zijn uitgangspunt is a priori 100% racistisch door een ganse bevolkingsgroep louter genetisch te denomineren. Iets wat alleen zijn gelijke vindt, zoals iemand opmerkte in een abonnementsopzegbrief, in de uitspraken van SS-er Heinrich Himmler over de joden.

Het zou zelfs bij deze op zijn profielfoto stoer en streng kijkende zelfbenoemde onrechtbestrijder -notabene hoofdredacteur- ondertussen moeten dagen dat racisme jammer genoeg van alle tijden en van alle volkeren is. En in niemands "DNA zit ingebakken". Ik hoef daar verder geen woord uitleg aan te geven, de geschiedenisboeken bieden alle antwoorden daarop voor wie ze wil weten. Zoiets beweren over een ganse bevolkingsgroep is van hetzelfde niveau als het kunnen herkennen van de neiging tot misdaad aan de vorm van iemands schedel, iets waarvan men in de 19e eeuw nog redelijk overtuigd was.

Wat me in verkorte vorm even bij de negatieve obsessie met Vlaanderen brengt die sommige opiniemakers non-stop tentoon spreiden. Heeft er ook maar iemand van de nationale pers één opmerking gemaakt of probleem mee gehad over het feit dat Tourwinnaar Geraint Thomas zich in de Welshe vlag en niet de Union Jack hulde op het erepodium? Of for that matter één iemand op sociale media? Nee dus. Kunt u zich de nationale heisa voorstellen mocht het een Belgische tourwinnaar geweest zijn die met de Vlaamse leeuw het podium opstapte? Helemaal, het kot zou gewoon te klein zijn. De vraag die u zich daarbij dient te stellen: waarom eigenlijk? Is het omdat een klein deel van de bevolking aan de foute kant stond in WO2? Is het van dezelfde strekking waarom Allah niet mag afgebeeld worden? Is het omdat politiek de NV-A te veel aan zet is en sommigen op die manier hun ongenoegen daarover op één lijn met die vlag stellen?

Ik zou het niet weten maar ik kan je wel dit zeggen. Ik ben er even fier op Vlaming te zijn als Gentenaar, Belg, Europeaan en wereldburger. Mijn buren met hun 3 geadopteerde Haïtiaanse kinderen herkennen zich ongetwijfeld helemaal in dit bekrompen stukje Knack-proza. Net zoals mijn vrouw en ikzelf, wiens zoon onderweg naar de VS in Frankfurt door de FBI (!) recent nog aan de tand gevoeld werd over zijn 2e voornaam, Brahim, naar een Marokkaanse Berber-vriend. "En of dat soms op enige interesse of link met terrorisme zou kunnen wijzen". Racisten to the bone zijn we, het overgrote deel van de Vlamingen. Ik ben altijd zo slim geweest -blijkt nu- om geen abonnement op Knack te nemen. Ik hoop dat er massaal veel abonnees hun opzeg geven om voor eens en altijd duidelijk te maken dat kritisch schrijven en nadenken niet hetzelfde is als voortdurend in je eigen bed schijten. Sorry voor die uitdrukking maar ik vind er echt geen betere.

Ik wil er nog dit aan toevoegen. Recupereer of interpreteer mijn uitspraken hier niet politiek, noch links noch rechts. Uit een recente test waar mijn stemgedrag gepeild wordt zit ik één bolletje verwijderd van exact het midden van het vierkant tussen communitarisme, liberalisme, links en rechts. In het midden dus, waar ik veronderstel dat heel wat mensen met een beetje gezond en nuchter verstand zich bevinden: tussen de luidruchtige minderheid van roeptoeters aan de zijkanten.

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page